Front-end webový vývoj je vývoj grafického používateľského rozhrania webovej stránky pomocou HTML, CSS a JavaScript, aby používatelia mohli prezerať a interagovať s touto webovou stránkou.

Modul: Frontend Developer – Vývojár webových aplikávií frontendu

Pojmom frontend sa označuje časť aplikácie, ktorú vidí a s ktorou interaguje používateľ pri práci s aplikáciou. Jedná sa o klientsku stranu v klient-server architektúre. Frontend má na starosti prezentačnú časť aplikácie, teda grafické zobrazenie dát tak, aby s nimi používateľ mohol jednoducho pracovať.

Frontend spolupracuje s backendom na vytvorenie plnej používateľskej skúsenosti. Dáta generované na backendu sú odoslané na frontend, kde sú prezentované používateľovi. Preto sa frontend označuje ako prezentačná vrstva (presentation layer), zatiaľ čo backend sa zvykne označovať ako vrstva pre prístup k dátam (data access layer) aplikácie. Vývojové tímy sú často oddelené na frontendové a backendové tímy, ale niektorí programátori píšu kód pre obe časti, čo sa nazýva full-stack development.

Keďže frontend je tzv. prezentačná časť aplikácie, je dôležité, aby sa v nej používateľ vedel ľahko orientovať a aby práca s ňou bola aj vizuálne zaujímavá. To majú na starosti UI a UX dizajnéri.

UI

UI je skratka zo slovného spojenia User Interface, čo v preklade znamená používateľské rozhranie. Jednoducho povedané, je to to, ako webová stránka alebo akákoľvek aplikácia vyzerá, ako sú jednotlivé prvky a elementy navrhnuté, ako interagujú medzi sebou a používateľom.

UX

UX je skratka zo slovného spojenia User Experience, čo v preklade znamená používateľská skúsenosť, a označuje to, čo človek zažíva pri návšteve stránky alebo aplikácie, či tam dokáže jednoducho nájsť hľadané informácie, alebo si napríklad objednať tovar bez problémov, alebo vykonať inú činnosť bez nadávania na vývojárov a dizajnérov.

Frontend programátori potom tieto návrhy privedú do reálnej podoby. Na vývoj frontendu existuje viacero frameworkov, dnes sú medzi najpoužívanejšími napríklad React, Vue.js alebo Angular.

Frontend zahŕňa niekoľko kľúčových komponentov:

  1. HTML (HyperText Markup Language): HTML je základným jazykom pre tvorbu webových stránok a definuje štruktúru a obsah stránky. Pomocou HTML sa definujú rôzne elementy, ako nadpisy, odstavce, tabuľky, formuláre a ďalšie.
  2. CSS (Cascading Style Sheets): CSS sa používa na definovanie vzhľadu a štýlu webových stránok. Umožňuje vývojárom nastaviť farby, písma, veľkosti, rozloženie a iné vizuálne vlastnosti stránky. CSS umožňuje oddeliť vizuálnu prezentáciu od štruktúry obsahu definovanej v HTML.
  3. JavaScript: JavaScript je programovací jazyk, ktorý umožňuje interaktivitu a dynamickosť webových stránok. S jeho pomocou sa dajú vytvárať interaktívne prvky, ako sú animácie, validácia formulárov, obnovenie obsahu stránky bez obnovenia celej stránky (AJAX) a ďalšie.
  4. Frameworks a knižnice: Frontend vývojári často využívajú rôzne frameworky a knižnice, ako napríklad React, Angular alebo Vue.js. Tieto nástroje poskytujú vývojárom sadu nástrojov, komponentov a abstrakcií, ktoré zjednodušujú vývoj a správu frontendu aplikácie.

Frontend sa stará o mnoho úloh, vrátane:

  • Zobrazovanie dát a obsahu aplikácie v prehliadači používateľa.
  • Interakcia s používateľom prostredníctvom rôznych ovládacích prvkov a formulárov.
  • Správa a manipulácia s dátami priamo na strane klienta.
  • Spracovanie udalostí a reakcia na akcie používateľa.
  • Optimalizácia a zabezpečenie používateľského rozhrania.

Frontend a backend (časť aplikácie, ktorá je zodpovedná za spracovanie dát a logiku) spolu tvoria celkovú architektúru softvérovej aplikácie. Frontend sa zameriava na prezentáciu a interakciu s používateľom, zatiaľ čo backend sa stará o spracovanie dát a logické operácie. Tieto dve časti spolupracujú na dosiahnutí plnej funkčnosti a použiteľnosti aplikácie. (zdroj: https://coderama.com/slovnik/frontend?gad_source=1&gclid=EAIaIQobChMI5c2DkbDqhQMVYq-DBx3GgwiSEAMYASAAEgIrVPD_BwE).

Modul: Backend Developer – Vývojár webových aplikácií backendu

Pojmom backend sa označuje časť aplikácie, ktorá nie je prístupná používateľom. Typicky sa jedná o serverovú stranu v klient-server architektúre. Backend má na starosti drvivú väčšinu funkcionality aplikácie, ako napríklad spracovávanie webových requestov, práca s dátami a ich ukladanie v databáze.

Backend spolupracuje s frontendom na vytvorenie plnej používateľskej skúsenosti. Dáta generované na backende sú odoslané na frontend kde sú prezentované používateľovi. Backend sa zvykne označovať ako vrstva pre prístup k dátam (data access layer) aplikácie, zatiaľ čo frontend sa označuje ako prezentačná vrstva (presentation layer). Hoci spoločnosti majú často oddelené backend a frontend tímy, hranica medzi týmito dvoma nie je úplne čierno-biela. Preto niektorí programátori píšu kód pre backend aj frontend spolu, čo sa označuje ako full-stack development.

V začiatkoch webových aplikácií, keď tieto aplikácie neboli také sofistikované ako dnes, backendová časť pozostávala z viacerých skriptov (zvyčajne PHP a MySQL) ktoré sa vykonávali na serveri a vracali naspäť dáta na frontend na zobrazenie používateľovi. Dnes existuje veľa frameworkov, ako na tvorbu backendu tak aj frontendu, a obsah stránok sa generuje dynamicky.

Keďže backend pracuje s dátami a vykonáva všetky potrebné úkony pre chod aplikácie, je dôležitou úlohou backend programátora písať taký kód, ktorý je efektívny, zbytočne nezaťažuje server, databázu – napr. aby používateľ nečakal príliš dlho na potrebné dáta.

Backend zahŕňa niekoľko kľúčových komponentov:

  1. Server: Server je počítačový systém, ktorý prijíma požiadavky od klientov a poskytuje im odpovede. Beží na serverovej strane a je zodpovedný za vykonávanie logiky aplikácie a manipuláciu s dátami.
  2. Programovací jazyk: Backend je implementovaný pomocou určitého programovacieho jazyka, ako je Java, Python, Ruby, PHP a MySQL, C# a ďalšie. Programovací jazyk umožňuje vývojárom písať kód, ktorý riadi správanie a funkcionality backendu.
  3. Webový server: Webový server je softvérový nástroj, ktorý prijíma HTTP požiadavky od klientov a spracováva ich. Webový server je zodpovedný za prijímanie požiadavkov, smerovanie ich na správne časti aplikácie a následné poskytovanie odpovedí klientovi.
  4. Databázový systém: Backend často komunikuje s databázovým systémom, kde sú uložené dáta aplikácie. Databázový systém umožňuje správu a manipuláciu s dátami, ako je ukladanie, aktualizácia, vymazávanie a vyhľadávanie.

Backend je zodpovedný za mnoho úloh:

  • Spracovanie a overenie požiadaviek od klientov.
  • Spracovanie a ukladanie dát do databázy.
  • Výpočet a vykonávanie logiky aplikácie.
  • Zabezpečenie autentifikácie a autorizácie používateľov.
  • Správa a monitorovanie serverových zdrojov a výkonu.
  • Poskytovanie rozhraní API pre komunikáciu s inými aplikáciami alebo službami.

WordPress

WordPress je webový softvér, pomocou ktorého môžete vytvoriť nádhernú webovú stránku alebo blog, e-shop, či inzertný portál. Desiatky miliónov ľudí používajú tento redakčný systém (CMS) na jednoduchú tvorbu a správu obsahu na svojich stránkach.

WordPress je slobodný softvér a je distribuovaný bezplatne. K dispozícii sú tisíce pluginov a tém na rozšírenie funkčnosti a úpravu vzhľadu. Jadro WordPress vyvíjajú stovky dobrovoľníkov a okolo WordPress existuje úžasná komunita ľudí, ktorí si navzájom radia a pomáhajú. (zdroj: https://wp.sk/o-wordpress/).

Backend a frontend (časť aplikácie, ktorá je viditeľná pre používateľa) spolu tvoria celkovú architektúru softvérovej aplikácie. Backend zabezpečuje správu dát a logické operácie, zatiaľ čo frontend sa stará o prezentáciu dát a interakciu s používateľom. (zdroj: https://coderama.com/slovnik/backend).

Balík Adobe

Aplikácia Adobe Photoshop zistite všetko o nástrojoch a technikách, pomocou ktorých môžete vytvárať úžasné fotografie, bohatú grafiku a neskutočné umelecké diela. (zdroj: https://www.adobe.com/sk/products/photoshop/features.html).

Aplikácia Adobe Premiere Pro umožňuje jednoduché a intuitívne úpravy videa a je ideálna pre začiatočníkov. Má skrátka všetko, čo potrebujete na tvorbu videí so spomienkami, ku ktorým sa budete môcť vracať. (zdroj: https://www.adobe.com/sk/products/premiere/beginners.html).

Aplikácia Adobe Audition je profesionálna zvuková pracovná stanica. Vytvárajte, mixujte a navrhujte zvukové efekty pomocou najlepšieho softvéru v odvetví na úpravu digitálneho zvuku. (zdroj: https://www.adobe.com/sk/products/audition.html).

Frontend and Backend Developer – Vývojár web stránok a aplikácií.

Podmienky prijatia na kurz:

1, Stredoškolské vzdelanie – min. výučný list
2, Byť v evidencií uchádzačov o zamestnanie na ÚPSVaR
3, Zamestnaní majú možnosť si hradiť kurz sami na splátky.

Rekvalifikačný kurz je možné absolvovať aj dištančne on-line z pohodlia domova.
Po absolvovaný kurzu obdržíte Osvedčenie, s ktorým sa uplatníte ako programátor webových stránok.

Adresa realizácie kurzu:
Akadémia IT a Manažmentu
Francisciho 628/1, R. Sobota

Lektor: Bc. Kornel Kuvik, DiS.
Výuka ráno: 07:30 – 11:30 hod
Výuka poobede: 12:00 – 16:00 hod
Výuka večer: 16:00 – 20:00 hod
Výuka trvá: 35 dní / 175 hodín

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *